Händer under hösten

Hösten är fullspäckad med aktiviteter där vi fortsätter vårt arbete för att hjälpa arbetsgivare att hitta rätt kompetens från yrkeshögskolan. Nedan är ett utdrag av de planerade aktiviteterna som arrangeras under hösten.

Träff hos kommunerna i Malmö-Lund regionen

Det finns en brist på yrkesutbildad personal i Malmö-Lund regionen. För arbetsgivare är det svårt att hitta yrkesutbildad personal och få personer är intresserade av att genomgå en yrkesutbildning. Dessutom finns det få LIA, APL och praktikplatser för elever på yrkesutbildningarna. För att lösa dessa problem behöver skola och arbetsgivare ett tätare samarbete.

Under hösten kommer informationsmöten att genomföras tillsammans med kommunerna i Malmö- Lund regionen för att informera arbetsgivare om de utbildningar som finns i närområdet och de kompetenser de kan rekrytera från utbildningarna.

  • 19 september Kävlinge
  • 23 oktober Staffanstorp
  • 5 december Trelleborg
  • 23 januari Burlöv

Fler datum kommer att fyllas på, kontakta oss om du vill veta mer.

Livsmedelsbranschen – Fånga din stjärna i Malmö

Livsmedelsbranschen och mat i allmänhet har under en längre tid varit fokus, inte bara för aktörer inom branschen utan även för politiker och gemene man. Hållbarhetsfrågan, det världspolitiska läget och frågor kring beredskap sätter ytterligare ljuset på vad vi äter, hur det produceras och vad det kostar. Samtidigt råder utmaningar för branschen när det gäller kompetensförsörjning – Hur säkras att rätt kompetens finns, hela vägen från jord till bord? Välkommen till ett frukostmöte där du får användbara verktyg som kan hjälpa dig hitta rätt medarbetare. Lösningarna är kostnadsfria utan att tumma på kvaliteten vilket bekräftas av flera nöjda arbetsgivare. Det finns gott om arbetskraft i Malmö med omnejd och vi vill ge dig inom livsmedelsbranschen ett axplock av möjligheter att rekrytera rätt!

Denna morgon presenteras möjligheter att hitta kompetens via rekryteringsservice, jobbspår, yrkeshögskolan och gymnasial lärlingsanställning. Du kommer också få lyssna till erfarenheter hos bland annat ICA, Saturnus och andra spännande företag. Efter mötet finns personal på plats för att diskutera just dina behov så att du effektivt kan ta nästa steg för att hitta er kompetens.

Läs mer och anmäl dig via länken Livsmedelsbranschen- fånga en stjärna i Malmö

Fånga framtiden: En busstur med studiebesök och information om yrkeshögskolan i Skåne

Varmt välkommen till en innehållsrik dag om yrkeshögskolan där vi åker runt i Skåne för att besöka spännande företag och organisationer där vi träffar både arbetsgivarna och yrkeshögskoleanordnare som samarbetar kring YH-utbildningar. Vi gör studiebesök i utbildningsmiljöer men även på arbetsplatser.

Under dagen får du massor av information om yrkeshögskolan, vilka utbildningar som finns i Skåne och mycket mer. Du kommer att se nya sidor av YH-systemet, få information och inspiration, allt i syfte att hjälpa dig att vägleda fler mot yrkeshögskolan. Häng med, och ta reda på mer om vilka möjligheter det finns inom yrkeshögskolan och hur du kan hjälpa personer att hitta ett framtidsyrke.

Läs mer och anmäl dig via länken Fånga framtiden: En busstur med studiebesök och information om yrkeshögskolan i Skåne

Ystad Summit- Seminarium om kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering

Skånes elförsörjning måste framtidssäkras!

Stora investeringar, etableringar och omställning i form av energieffektivisering och olika energislag kommer att krävas. För att lyckas med detta krävs god tillgång till kompetent arbetskraft som ska driva och genomföra dessa förändringar. Utbildningssystemet måste dimensioneras ändamålsenligt, framtidens arbetskraft måste söka sig till utbildningar och yrkesroller som förser de branscher som möjliggör denna omställning med kompetens. Dessutom krävs att redan yrkesverksamma ges större möjlighet till kompetensutveckling.

Läs mer via länken Ystad Summit Kompetensförsörjning för Skånes elektrifiering

STEM UP

Fortsatt arbete i projektet STEM UP som är en storsatsning på hållbar kompetensförsörjning från Region Skåne i samarbete med skånska aktörer och kommuner.
Fokus i projektet är att öka tillgången på kompetens inom STEM (science, technology, engineering, mathematics) och skapa en regional stödstruktur för att möta det ökande behovet inom teknikintensiva sektorer.

Samarbete med Arbetsförmedlingen och Malmö stad

Arbetsförmedlingen, Malmö stad och Handelskammaren har samarbetat sedan 2022 för att få fler personer att söka YH utbildningar i Skåne. Syftet är att arbetssökande och personer som är intresserade av att byta karriär ska bli motiverade att studera och söka YH utbildningar. Detta bidrar till att vi fyller de utbildningsplatser som vi har fått tilldelade i Skåne och där arbetsgivarna har ett stort behov av kompetensen.
Vi, Arbetsförmedlingen, Malmö stad och Handelskammaren har haft flera informationsmöten om Yrkeshögskolan för att de arbetssökande ska ha grundläggande information om utbildningsformen, bredden på utbildningarna och resultaten efter avslutad utbildning med examen. Under hösten kommer vi fortsätta arrangera informationsmöten. Är du intresserad av att veta mer så kontakta oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *