Så fungerar samverkan mellan arbetsliv och yrkeshögskola

Yrkeshögskolan (YH) är en eftergymnasial utbildningsform med syfte att täcka de behov av kompetens som finns i arbetslivet. Utbildningsutbudet och innehållet i utbildningarna styrs av arbetslivets behov och varierar därför över tid. Vår förhoppning är att ni i arbetslivet ser alla de fördelar yrkeshögskolan har: effektiv, träffsäker och flexibel! Här beskriver vi hur ni på olika sätt kan dra nytta av, och samverka med, yrkeshögskolan.

Kort om yrkeshögskolan

Inom yrkeshögskolan bedrivs utbildningar i flera olika branscher. Utbildningarna svarar mot arbetslivets behov av yrkeskompetens på eftergymnasial nivå och drivs i nära samverkan med arbetslivet. Utbildningarna bedrivs i flera former:

  • Program- Längre utbildningar, på 1-3 år
  • Kurs- Kortare utbildningar, upp till en termin
  • Uppdragsutbildning- Skräddarsydda insatser för en arbetsgivare.

Se hela det aktuella utbudet här: www.yrkeshogskolan.se

Möjligheter för arbetslivet

För företag och organisationer finns det flera sätt att samverka med yrkeshögskolor. Här är några möjligheter:

  • Öka intresset för er som arbetsgivare Berätta om er arbetsplats och de yrkesroller som finns hos er för studerande vid en yrkeshögskoleutbildning. Det kan ni göra genom att föreläsa på utbildningen eller genom att erbjuda studiebesök.
  • Utveckla er med hjälp av studerande Ta hjälp av en YH-utbildning genom ett projekt. Inom yrkeshögskolan arbetar man mycket med verkliga case. Det ger stor vinning för både arbetsliv och skola. Det kan var allt från en rapport kring hållbarhet till att genomföra ett event – bara fantasin (och kursplanerna) sätter gränserna.
  • Ta emot studerande på LIA LIA står för lärande i arbete och är yrkeshögskolans benämning på praktik. Ta chansen att testa och fånga er nästa medarbetare genom LIA! Beroende på utbildning kan LIA-perioden vara allt från ett par veckor till ett par månader. Den studerande kan både följa det dagliga arbetet och arbeta mer självständigt med projekt under handledning.
  • Påverka utbildningsutbudet Bidra till att en ny YH-utbildning kommer till stånd genom dialog med YH-anordnare. Påtala vilka behov av kompetens som ni ser. Bidra med att skriva under en avsiktsförklaring vid ansökan om YH-utbildning. Ni kan också bidra genom att engagera er i en YH-utbildnings ledningsgrupp.
  • Rekrytera YH-kompetenssäkert Se över hur ni kan inkludera YH-kompetens i er rekrytering och formulering av en platsannons. Ett nytt rekryteringssätt kan bidra till att antalet kandidater ökar och breddar er rekrytering.
  • Kompetensutveckla befintlig personal Yrkeshögskolans kurser och uppdragsutbildningar är framtagna för att kompetensutveckla redan yrkesverksamma och kan genomföras flexibelt parallellt med pågående arbete.

Kontakt och frågor

Vi hjälper er gärna och kan sätta er i kontakt med relevant yrkeshögskola kring samtliga möjligheter ovan.

Välkommen att kontakta oss för frågor och dialog om samarbete med yrkeshögskolan!

Caroline Höstgren, YH-expert Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

caroline.hostgren@handelskammaren.com

040-690 24 08

Jenny Knutsson, koordinator YhiS- Yrkeshögskoleanordnare i Syd

jennyknutsson@outlook.com
0709-85 17 66

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *