Vill du att dina medarbetare ska kunna ta sig an mer avancerade arbetsuppgifter – utan att de måste spendera flera år i skolbänken? Nu finns möjligheten att kombinera jobbet med att läsa kurser inom yrkeshögskolan för att höja de anställdas kompetens.
Utveckling och chans till högre kompetens står ofta högt på önskelistan hos både medarbetare och arbetsgivare. Men ibland kan det vara svårt att kombinera vardagsliv och jobbschema med utbildningar som kräver ett eller flera år av studier.
Sedan 2020 finns en lösning för yrkesverksamma som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning. Yrkeshögskolorna erbjuder kurser anpassade för arbetslivet, de kan pågå under allt från en vecka till ett halvår.
– Från skolans sida finns ett löfte om att lägga upp kursen på ett flexibelt sätt som ska fungera för den som redan arbetar. Kurserna är oftast på deltid och digitala, säger Jenny Knutsson, koordinator på YhiS, Yrkeshögskoleanordnare i Skåne.
”Kan generera utveckling”
Arbetsgivarna som har fått upp ögonen för utbildningsformen med kurser är väldigt nöjda med upplägget.
– De ser att det kan generera utveckling av verksamheten, nya inriktningar och arbetssätt efter att en medarbetare har fått möjlighet att fördjupa sig, säger Jenny Knutsson och fortsätter:
– Arbetsgivarna upptäcker också att det ofta blir mycket mer verkningsfullt att hitta specifika kurser för enstaka individer i organisationen jämfört med att skapa interna utbildningsupplägg.
Kostnadsfria utbildningar
Hon betonar att kurserna på yrkeshögskolan inte behöver kosta arbetsgivaren något mer än tiden som man låter sina medarbetare ägna sig åt studierna.
– Det är allt från att medarbetare väljer att studera helt på egen hand på sin fritid, till att arbetsgivarna avsätter tid både för föreläsningar, hemuppgifter och kanske bistår med en bra plats för digitala föreläsningar.
Som chef behöver man inte vänta på att personalen ska ta initiativet till att gå en kurs.
– Det kan vara individen själv som söker upp kurserna och säger till sin chef att man vill fördjupa sig för att det känns stimulerande och viktigt. Men det finns också arbetsgivare som går till medarbetarna och föreslår YH-kurser för dem, det är ju arbetslivet som initierat kurserna, säger Jenny Knutsson.
För offentliga organisationer eller privata företag som står inför en omställning och behöver ökad kompetens finns även möjligheten att vända sig till yrkeshögskolan och beställa en specifik uppdragsutbildning. Upplägget är då flexibelt för att passa arbetsplatsen.
Här är exempel på fem kurser som just beviljats start i Skåne:
Digitalisering och hållbarhet inom redovisning, 30 YH-poäng, IHM Business School AB Malmö.
Kursen Digitalisering och hållbarhet inom redovisning ger dig fördjupad kunskap och praktiska verktyg för att utvecklas i de föränderliga rollerna inom ekonomi och redovisning.
Läs mer här: https://www.ihm.se/utbildningar
Systematiskt hållbarhetsarbete för destinationer, 40 YH-poäng, Akademi Båstad Yrkeshögskola.
Kursen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom kommun, region eller annan verksamhet som har ett destinationsuppdrag eller jobbar med destinationsutveckling och som vill ha spetskompetens i hur man skapar samsyn och driver hållbarhetsfrågor inom besöksnäringen.
Läs mer här: https://akademi.bastad.se/yhutbildningar
Funktionsnedsättningar i ett helhetsperspektiv, 50 YH-poäng, Yrkeshögskolan Landskrona.
Detta är en utbildning för dig som har erfarenhet av arbete med stöd till personer, barn, unga eller vuxna med funktionsnedsättning och vill utvecklas inom din profession.
Läs mer här: https://www.landskrona.se
3D-CAD Markarbete och anläggning, 25 YH-poäng, KYH AB Malmö.
Arbetar du redan med mätteknik eller inom andra delar av bygg och vill kompetensutveckla dig inom det digitala? Då är den här kursen rätt för dig!
Läs mer här: https://kyh.se/utbildningar
Digital station – IEC 61850, 45 YH-poäng, YrkesAkademin YH AB.
Få kompetens att arbeta med standarden IEC 61850. Den här kursen har tagits fram i samarbete med flera centrala företag i branschen, och är därför skräddarsydd för att fylla rätt kompetensbehov.
Läs mer här: https://ya.se/yrkeshogskola