Stor spelutvecklare rekryterar från YH-utbildning i Skåne: “En av de bästa i världen”

Den svenska dataspelsbranschen är ständigt på jakt efter nya talanger. 

Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group växer snabbt och rekryterar många av sina anställda direkt från yrkeshögskolan The Game Assembly i Malmö.

– Utbildningen är en av de bästa i världen, säger Sara Ponnert, location manager i Malmö.

Dataspelsbranschen växer och de svenska bolagen letar efter kompetens över hela världen för att kunna behålla sin konkurrenskraft. Avalanche Studios Group har genom YH-utbildningen The Game Assembly i Malmö hittat ett effektivt sätt att kompetensförsörja sitt bolag med nya duktiga spelutvecklare.

”Är en win-win-situation”

Genom praktiken som kallas LIA, lärande i arbetslivet, får de studerande möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper på en arbetsplats. LIA-perioden är väldigt uppskattad både bland de studerande och arbetsgivaren.

– Eleverna får roller i projekt som det på lång sikt är tänkt att de ska få när de blir anställda. Det är en win-win-situation för oss och eleverna, säger Sara Ponnert, location manager på Avalanche Studios Group Malmö, och fortsätter:
– Även om de är juniora i sin kunskap har de en så pass god kunskap i spelutveckling att de snabbt kommer in i teamen. Under LIA-perioderna får de möjlighet att lära sig och komma in i arbetsrollen.

Utbildningar som tilltalar arbetsmarknaden

Avalanche Studios Group är med och engagerar sig i YH-utbildningarna för att bidra med kunskap om vad som händer i branschen och vilken kompetens som behövs framåt. I höst startar även Futuregames upp utbildningar i Malmö vilket Sara Ponnert ser positivt på.
– När de skapar nya YH-utbildningar pratar de alltid med branschen för att se till att innehållet är up to date med vad vi behöver. Det är så bra att yrkeshögskolor är dynamiska, säger Sara Ponnert.

Stort behov

Nyligen släppte intresseorganisationen Dataspelsbranschen en rapport där de slog fast att Sverige inom 10 år kommer att sakna minst 25 000 spelutvecklare om branschen behåller samma tillväxttakt. För att möta kompetensbehovet av bland annat spelprogrammerare, speldesigners och spelgrafiker rekommenderar de fler utbildningsplatser och inte minst inom yrkeshögskolan.

– Det går framåt för spelbranschen och vi ser att det kommer att fortsätta göra det. En av de stora utmaningarna är kompetensförsörjning och där skulle vi vilja se fler YH-utbildningar för att kunna behålla den tillväxttakt vi har haft, säger Johanna Nylander, analyschef hos Dataspelsbranschen.

Här är några av YH-utbildningarna inom dataspel som börjar till hösten:

 • Technical artist- TGA Utbildning AB
 • Spelanimatör- TGA Utbildning AB
 • Futuregames Game Artist- Changemaker Educations AB
 • Futuregames Game Programmer- Changemaker Educations AB

2 kommentarer på “Stor spelutvecklare rekryterar från YH-utbildning i Skåne: “En av de bästa i världen”

 1. Hej, heter Danica och har gått ut Högskolan i Skövde i 3D – Animation i teori 2020 och skulle gärna utveckla mig mer som Spelanimatör.

  1. Hej Danica,

   Det finns många spelföretag i Skåne som du kan kontakta om du vill vidareutveckla dig som spelanimatör.
   Stort lycka till i framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *