Därför är specialbeställda YH-kurser en succé för företag i Skåne

Dags att höja kompetensen hos din personal?
Då kan du specialbeställa uppdragsutbildningar hos en yrkeshögskoleanordnare.
Så här funkar det och därför är konceptet så framgångsrikt.
– Flexibiliteten i upplägget passar oss jättebra, säger Per Bergman, HR-ansvarig på Apotek Hjärtat.

Att använda sig av en uppdragsutbildning är en möjlighet för företag, offentliga aktörer och andra organisationer att köpa hela eller delar av en yrkeshögskoleutbildning. En fördel är att undervisningen kan anordnas med stor flexibilitet. Till exempel vad gäller plats, innehåll och tid.
– Du kan välja när, var och hur utbildningen ska ske, vilka medarbetare som ska ta del av den och om den ska vara digital eller platsbunden, säger Maria Ansgariusson, projektledare för uppdragsutbildningar inom yrkeshögskolan vid Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
Hon ger ett exempel.
– Det kan vara så att ett företag tycker att en ordinarie yrkeshögskole (YH)-utbildning är för lång. Då kan arbetsgivaren istället välja att utbilda personalen i bara några av de kurser som ingår i utbildningen, de som är relevanta för yrket.
– Ett annat exempel är om personalen ska fortsätta jobba vid sidan av, då kan företaget dra ned på studietakten och anpassa studierna efter de arbetsscheman som personalen har. Det går även att förlägga studierna på arbetsplatsen. Det är helt upp till arbetsgivaren hur upplägget ska se ut.

”Går snabbt att komma igång”
Allt fler företag i Skåne har nu upptäckt konceptet. Bland de som beställt uppdragsutbildningar under senaste året återfinns övervägande del inom vård- och behandling.
– Det har kommit många nya krav inom den branschen där personalen behöver ha certifierade utbildningar, vilket drivit på intresset därifrån. Det behöver då också ofta gå snabbt, och uppdragsutbildningar går kvickt att komma igång med. Men utbudet av YH-utbildningar är verkligen stort – det finns mycket att välja bland för alla typer av företag och branscher.

”Det enda vettiga”
En av dem som använt sig av en uppdragsutbildning är Apotek Hjärtat. De har utbildat 40-talet personer, som nu har uppgraderats från apoteksassistenter till apotekstekniker. ¬
– Det har varit ett stort intresse från många av våra anställda att ta ett kliv i karriären. Samtidigt ställs det större krav på personalen med nya regler och då har de behövt införskaffa sig nya kunskaper. Även framåt kommer det ytterligare föreskrifter, till exempel från Läkemedelsverket, och då vill vi vara förbereda, säger Per Bergman, HR-ansvarig på Apotek Hjärtat.
För att lyckas med en omställning hos så många i personalen samtidigt fanns inget annat alternativ än uppdragsutbildning.
– Vi hade kunnat uppmuntra våra anställda att söka ordinarie YH-utbildning. Men det här blev en rejäl satsning och då var uppdragsutbildning det enda vettiga. Nu kunde de studera och jobba på deltid, samtidigt som de gjorde sin praktik på arbetsplatsen. Ett mycket bra upplägg för alla inblandade där vi själva fick lägga upp utbildningen precis som vi ville ha den. Flexibiliteten i konceptet är fantastisk.
Apotek Hjärtat gillar överlag YH-utbildningar.
– Vi har en nära samverkan med utbildningen till apotekstekniker. Vi är med och säger vårt om hur vi tycker att den ska utformas så att vi säkrar rätt kvalitet och kompetens.

Så här funkar uppdragsutbildningar:

  • En uppdragsutbildning ska alltid baseras på en befintlig och pågående yrkeshögskoleutbildning och måste bedrivas inom beslutsperioden för densamma. Den kan avse en eller flera kurser eller hela yrkeshögskoleutbildningen.
  • Upplägget kan vara flexibelt utifrån uppdragsgivarens önskemål, när det gäller studietakt, studieform och studieort. Däremot måste kursens namn, antal poäng, innehåll och mål vara detsamma som i motsvarande YH utbildning. En uppdragsutbildning ger, på samma sätt som en ordinarie YH-utbildning, YH-poäng för de kurser man läser och ger den studerande rätt till utbildningsbevis eller kan leda till examen.
  • Det är uppdragsgivaren som bestämmer vem som ska gå utbildningen och inom uppdragsutbildningen ställs inga formella behörighetskrav.

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan.

Så här gör du om du också vill ha en uppdragsutbildning:

  • Ta kontakt med den YH-anordnare som har den utbildning eller de kurser du är intresserad av.
  • Din personal behöver inte gå en hel utbildning, det går även bra att ta del av enstaka kurser och ni bestämmer själva hur ni vill ha upplägget.
  • Fundera på när du vill att utbildningen ska ske, på vilket sätt och hur många deltagare du vill ska gå. När du vet det och har diskuterat med en YH-anordnare får du ett pris på den beställning du önskar att göra.

En kommentar på “Därför är specialbeställda YH-kurser en succé för företag i Skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *